fbpx

Een muziekdoosje, een leuk cadeau idee!

Een muziekdoosje, een leuk cadeau idee!

Muziek, iedereen heeft er wel wat mee. Klassiek of juist populair, in allerlei genres. Ook heeft vrijwel iedereen wel een favoriet deuntje, een favoriete artiest of een liedje dat fijne herinneringen oproept. Heel veel van dit soort liedjes en deuntjes zijn te verkrijgen als muziekdoosje (ook wel speeldoosje genoemd). Er zijn veel verschillende genres, maar op basis van verkoopcijfers laten we hieronder per gengre zien welke muziekdoosjes het meest populair zijn*.
De meest verkochte melodie is overigens ‘Happy Birthday’, omdat dit liedje het meest voorkomt in muziekdoosjes. En dit is bij uitstek een verjaardagscadeau, maar om die reden laten we dat muziekdoosje hier buiten  beschouwing.

Klassieke muziek
Je zou het misschien niet verwachten, maar de meest verkochte muziekdoosjes komen uit het genre van de klassieke muziek. Ook Opera valt onder deze muziekcultuur. Opera is onder de liefhebbers van muziekdoosjes ongekend populair, op nummer 1 staat zelfs de melodie ‘Nessum Dorma’, uit de opera ‘Turandot’!
De top 5 klassiek:

 1. Opera Turandot, melodie Nessum Dorma
 2. Beethoven, melodie für Elise
 3. Opera Aïda, melodie Triumphal March
 4. Schubert, melodie Ave Maria
 5. Ravel, melodie Bolero

Muziekhits – Wereldhits en filmmuziek

Het favoriete deuntje van jouw eerste zoen? Of het liedje uit jouw favoriete film? Of gewoon een prachtig muziekstuk waar je maar geen genoeg van krijgt? Vaak vallen deze muziekstukken onder de ‘klassieke hits’. daar zijn er natuurlijk ontzettend veel van, maar toch is er qua populariteit duidelijk onderscheid te maken. Ook hiervan hebben we daarom een top-5 gemaakt, met daarbij de opmerking dat hier ook de filmhits onder vallen. Absoluut staat hier het deuntje Edelweiss, uit ‘The Sound of Music’ uit 1965. Dit deuntje kent vrijwel iedereen en daarom is het waarschijnlijk zo ongekend populair.

 1. The sound of music, melodie van Edelweiss
 2. Theme van “The pink Panther”
 3. The Entertainer
 4. Summer time
 5. When the saints go Marching in

Muziekdoosjes op uiterlijk

Op uiterlijk? Daarmee bedoelen we eigenlijk dat de muziekdoosjes niet alleen voor de melodie worden gekocht, maar vooral door de bedrukking van het muziekdoosje. Heel bekend zijn de speeldoosjes van bekende kunstenaars. Dat wil overigens niet zeggen dat deze doosjes geen prachtige muziek in zich dragen, maar ze worden voornamelijk gekocht door de weergave van bijvoorbeeld een kunstwerk. Niet heel toevallig staat hier een ‘Nederlands’   kunstwerk bovenaan! De top 5 van deze doosjes:

 1. Zonnebloemen van Vincent van Gogh, melodie Spring van Vivaldi
 2. Starry Night van Vincent van Gogh, melodie Flower Waltz van Tschaikowski
 3. Happy Day van James Rizzi, melodie New York, New york
 4. Mona Lisa van Leonardo da Vinci, melodie Für Elise
 5. Waterlelies van Claude Monet, melodie Flower Waltz van Tschaikowski

 

* De populariteit is gemeten o.b.v. verkoopcijfers onder de beschikbare muziekdoosjes.