fbpx

Wat is polystone of Resin precies?

Op veel websites kom je in de omschrijving tegen dat het gemaakt is van polystone, polyresin of resin. Het klint als een soort vn kunststof, maar klopt dat eigenlijk wel? Wat is het nou precies? Op veel sites staat te lezen dat het een kunststof is, maar dat is niet het hele verhaal.  Beeldjes of andere producten van polystone zijn vrij zwaar en het voelt meestal als steen. Er zit ook zeker wel steen in verwerkt, maar Polystone (ook wel Resin genaamd) is een mengsel van gemalen steen en hars. De gebruikte steensoort kan variëren maar dat is niet bepalend voor de kwaliteit. De kwaliteit van het beeld wordt vooral bepaald door de afwerking er van.

Levensechte beelden

De hars en steen worden vermengd zodat een mengsel ontstaat dat gietbaar is. Het wordt gegoten in een mal waar het zal uitharden. Na de uitharding wordt de mal verwijderd en is de ruwe vorm van het beeld klaar. Er zitten vaak nog restanten en uitsteeksels aan, die eraf worden geschuurd of geslepen. Daarna wordt het gepolijst en (meestal) met de hand beschilderd. Het resultaat is een sterk beeld, dat aanvoelt als steen of zwaar hout. De beelden zijn vaak levensecht of een super gelijkende kopie van een ander werk.

Goedkope spaarpotten

Het voordeel is vooral de prijs. Een spaarpot of beeldje van keramiek is vrij prijzig, omdat het eerst vrij langdurig moet worden bewerkt, gebakken en vaak nog geglazuurd. Bij polystone of soortgelijk volstaat het door het uit de mal te halen, het lichtjes na te bewerken en te schilderen. 

Veel spaarpotten zijn gemaakt van polystone. Bekijk ze hier:

Bij FAME-musthaves verkopen we een groot aantal artikelen die gemaakt zijn van Polystone. Meestal zijn dat dieren beelden of andere levensechte of gedetailleerde beelden, zoals onze dierenbeelden. Wat is polystone of Resin precies?