fbpx

De 3D puzzels en/ of bouwpakketten van het merk Fridolin zijn immens populair. Dat komt omdat je al zo’n leuk puzzeltje koopt voor 4,99. Voor die prijs kun je er een hoop plezier aan beleven en je houdt er ook nog eens een leuk decoratief stuk aan over.
In dit blog gaan we proefondervindelijk bekijken: is het in elkaar zetten van zo’n puzzel makkelijk? De puzzel is in elkaar gezet door Francis, een volwassene zonder ervaring en zonder echte skills op dat gebied. Gewoon, een normaal persoon dus.

3D Puzzel van een schattige Siberische Husky

De 3D puzzels zijn er in 2 soorten: van karton of van hout. Het karton is laser gesneden en het karton is makkelijk bewerkbaar. De puzzeltjes zijn er in tal van dieren, zoals schaap, olifant, kat, kikker, uil, hond en pand, maar er zijn ook wat grotere puzzels met voertuigen zoals een tractor met aanhanger , een kraanwagen of een graafmachine.
Wij hebben gekozen voor de goedkoopste variant, en daarbij werd de Husky gekozen

Gaan we de puzzel wel of niet lijmen?

Als we het zakje openen, zien we dat de gebruiksaanwijzing in 4 talen (Engels, Duits, Frans, Spaans) is geschreven, maar niet in het Nederlands. Dat geeft niet, de tekeningen in de gebruiksaanwijzingen zijn duidelijk genoeg.
Er wordt geen lijm bij het pakketje geleverd, maar je kunt er wel voor kiezen om het met (papier)lijm te fixeren. Wij hebben ervoor gekozen om geen lijm te gebruiken, hoewel tijdens het knutselen wel is gebleken dat het soms makkelijk is om het wél te gebruiken, omdat je anders best veel onderdelen in je handen moet houden.

De onderdelen van het bouwpakket zijn al uitgestansd

Op 3 rechthoekige panelen (2x zwart, 1x wit) zijn alle onderdelen al uitgestansd met daarnaast overzichtelijk het bijbehorende nummer. Het lijkt handig om alle onderdelen er alvast uit te drukken, maar doe dat niet, anders weet je de volgorde niet. Onze puzzel heeft 32 onderdelen. Het kleinste onderdeeltje is circa 1 cm breed.

3D puzzel Husky onderdelen uitleg

1 van de 3 paneeltjes die uit het zakje kwamen

We gaan gezellig knutselen!

32 onderdelen, dan denk je: makkie! Maar voor onze geoefende volwassene was het toch een redelijke klus om de Husky in elkaar te zetten. Wel erg leuk om te doen overigens, het schept veel voeldoening om deze Husky in elkaar te knutselen.
De plaatsjes in de handleiding zijn best duidelijk, als je de volgorde en de nummering aanhoudt dan kom je er wel.

De eindconclusie

Het kost even nadenken en maar de Husky in goed in elkaar te zetten. Het is prima geschikt voor volwassenen, maar ook de (al wat oudere) kinderen. Omdat de puzzel ook echt kleine onderdelen bevat (tot zo’n centimeter groot) is het niet geschikt voor heel kleine kinderen. Kinderen vanaf een jaar of 8 kunnen deze bouwpakketjes ook wel in elkaar zetten, vooral de wat meer geoefende en creatieve kinderen. Op die leeftijd helpen deze puzzeltjes ook echt om de fijne motoriek te trainen, daarvoor zijn ze heel geschikt!

Bekijk hieronder enkele voorbeelden van de puzzels: